Ferestrele – sursa naturala de lumina

Ferestrele din PVC, lemn sau lemn placat cu aluminiu sunt sursa pentru iluminatul natural al incaperilor. Fiecare zona din casa necesita o fereastra care sa asigure contactul cu exteriorul. Conform ‘Manualului arhitectului Neufert’ suprafata unei ferestre trebuie sa reprezinte cel putin 1/20 din suprafata pardoselii din incaperea de locuit, exemplu: un dormitor de 16 mp trebuie sa fie prevazut cu o fereastra sau mai multe avand suprafata totala de 3.2 mp.

Firmele ofertante de tamplarie cu profile PVC, lemn sau lemn placat cu aluminiu nu comenteaza nimic in privinta acestui aspect, nu cer detalii suplimentare ex fatadele si planurile casei. De obicei, prospectiunea de catre beneficiar se face cu casa ‘la rosu’…moment in care cu siguranta se mai pot realiza modificari, daca se constata greseli de proiectare sau executie.

 

Pentru a beneficia de cat mai multa lumina naturala firma SORAL  va propune sa analizati mai departe cateva aspecte  tehnice:

 

  • inaltimea pana la grinda,la ferestre si usi, minim de 2100 mm;
  • o fereastra cu deschidere este formata din toc si cercevea; cumulul acestora  este  de 240 mm; daca aveti un gol de 500 x 500 mm, cotele de sticla pe latime vor fi: 500 – 240 – 20 (luft) = 240 mm si cotele de sticla pe inaltime vor fi : 500-240-20 (luft) – 30 (inaltatorul de glaf) = 210 mm; rezulta o sticla de doar 240 x 210 mm; din pacate, sunt mii de proiecte in Romania cu astfel de ‘gauri negre’;
  • culoarea tamplariei trebuie sa fie deschisa: alb, crem, bej etc; in Romania, daca ii spui beneficiarului sa monteze tamplarie alba, raspunsul este: cum, ca la spital !!! ar trebui ca aceste preconceptii sa fie date uitarii si sa observam ca in tarile vestice predomina tamplaria alba, chiar si la proprietatile de milioane de euro… de ce oare?  verificati informatia la zona de portofoliu a diverselor firme de tamplarie si firme de constructii din Germania, Austria etc.;
  • montarea de sticla cu transmisie luminoasa (Tl) cat mai mare; in Romania de cativa ani se monteaza la case ferestre PVC, lemn sau lemn placat cu aluminiu avand sticla 4 S (patru anotimpuri) care in bipan are o valoare Tl = 65 %, iar in tripan Tl = 52 %; chiar se monteaza si pe fatada de nord !!! un alt dezavantaj al sticlei 4S  este ca pe timpul iernii, primaverii si toamnei in loc sa lase soarele sa incalzeasca incaperile, il respinge!!! stiati ca  sticla 4S a fost proiectata pentru ‘Wintergarden’!!!
  • controlul luminii si al caldurii sa se realizeze cu produse dedicate ex: rulouri exterioare, obloane din aluminiu sau lemn, Fixscreen, raffstore etc; cu acestea veti rezolva si partea estetica a cladirii – vezi imobilele din tarile vestice unde fiecare fereastra este prevazuta cu un astfel de produs;
  • pentru montajul produselor de mai sus proiectati de la bun inceput goluri mai mari pe inaltime;
  • nu montati  la case de locuit ferestre PVC, lemn sau lemn placat cu aluminiu cu sticla reflexiva.

Pentru cei interesati de aspectele de mai sus firma SORAL propune intalniri unde, inca din faza incipienta a cladirii, clientului sa-i fie explicate principiile realizarii corecte a tamplariei.