Cand avem nevoie de sticla 4S?

Cu un marketing agresiv al firmei producatoare Sain-Gobain, sticla 4S (patru anotimpuri) a devenit un accesoriu ‘must have’ pentru echiparea tamplariei din Romania. Cu doar o diferenta  de 1 – 2 euro/mp fata de arhicunoscuta sticla low-e, normal ca toata lumea si- a permis achizitia ei, fara sa se mai documenteze asupra beneficiilor reale. Astfel ca, in 99 % din cazuri aplicabilitatea acestei stile 4S este gresita.

Surpriza mare este ca prezentarea eronata a aplicabilitatii porneste chiar de la producatorul Saint – Gobain: in Romania sticla 4S este prezentata ca ar fi pretabila pentru locuinte individuale, blocuri de locuinte, cladiri de birouri etc. vezi link, iar in Marea Britanie acceasi sticla este prezentata ca ar fi pretabila doar pentru wintergarden (gradini de iarna) vezi link

Am mers mai departe si am cautat sticla 4S la filiala Saint Gobain din Germania…surpriza, nu exista.

Daca analizam valorile caracteristicilor tehnice vom vedea ca intr-adevar sticla 4S este pretabila doar pentru wintergarden si spatii mari vitrate. De ce? Sticla 4S este o sticla reflexiva neutrala care ajuta la prevenirea efectului de sera la constructiile cu 80-100 % sticla si chiar daca transmisia de lumina este mai mica (in bipan de 65 %, iar in tripan de 52 %), nu deranjeaza.

O alta caracteristica tehnica unde 4S nu straluceste este ‘gradul de selectivitate’ (raportul intre transmisia luminoasa si factorul solar)… o sticla de calitate trebuie sa tinda spre valoarea 2 sau sa o depaseasca, iar 4S atinge de abia 1,5. Furnizorul Saint Gobain produce astfel de sticle ex. SKN 174, SKN 165 si Cool Lite Extreme cu valori de 1,66, 1,97 respectiv 2,14, dar cine le prezinta pe acestea?

In continuare, firmele de tamplarie propun si echipeaza casele cu sticla 4S, fara sa instiinteze clientul de urmatoarele:

  • o sticla 4S nu are ce sa caute pe fatada de nord!!! de ce soare sa te apere?
  • o sticla pentru locuinta, conform manualului Neufert (‘biblia’ arhitectilor)  trebuie sa aiba factorul solar ‘g’ mai mare de 0,5, iar sticla 4S are 0,43!!!
  • o sticla reflexiva te ajuta doar vara, in schimb iarna nu lasa soarele sa incalzeasca incaperile beneficiind de  ‘incalzirea pasiva’; aici, solutia cea mai buna este folosirea sistemelor dedicate pentru protectie solara: jaluzele exterioare, raffstore, Fixscreen, obloane… protectia solara la o casa nu se realizeaza cu ajutorul sticlei!!!
  • o sticla cu transmisie luminoasa mica, mai ales in pachet tripan, te obliga ca in zilele innorate sa aprinzi lumina!!! deci, o sticla 4S poate fi montata la spatii vitrate mari si nu la proiecte cu ferestre normale.
  • In consecinta, SORAL recomanda ca fiecare proiect sa fie tratat separat si concluzionat de ce tip de sticla este nevoie. Trebuie sa ne ferim de ‘efectul de turma’.
  • SA NU UITAM CA FERESTRELE SUNT O NECESITATE INEVITABILA PENTRU ILUMINATUL NATURAL AL INCAPERILOR, iar controlul luminii si soarelui se realizeaza temporar doar cu sistemele dedicate !!!
  • Atentie!!! Sticla 4S o gasiti pe piata romaneasca sub cateva denumiri : patru anotimpuri, dual protect, sticla cu control solar, SUN CONTROL etc.